Glutamatul monosodic (MSG) este o sare sodică din acidul glutamic, un aminoacid non-esențial apărut natural. Este folosit ca aditiv alimentar și este de obicei vândut ca potențiator de gust. Acesta are codul HS 29224220 și codul E621. în comerț se mai folosește sub denumirea de Ajinomoto, Vetsin, Accent și Tasting Powder. El provine din fermentație bacteriană.

MSG este obținut din fermentație de carbohidrați bacterieni. Din 1909 până la mijlocul anilor 60’, MSG a fost preparat din hidroliza glutenului de grâu, care este aproximativ 25% acid glutamic. Acidul glutamic este unul dintre cei mai puțin solubili aminoacizi,care facilitează purificarea sa.

Simptomul complex MSG a fost denumit original “Sindromul restaurantului chinezesc” când Kwok a raportat simptome la pacienții care au consumat mâncare chinezească. Kwok a sugerat mai multe posibilități în spatele simptomelor pe care acești subiecți le avuseră incluzând: alcool de la gătitul cu vin, conținutul de sodiu sau condimentarea cu MSG. În ciuda acestor sugestii, atenția s-a îndreptat spre MSG și simptomele care apăreau au fost asociate cu acest aditiv alimentar. Un raport provenit de la Federația Societății Americane pentru Biologie Experimentala (FASEB) alcătuit in 1995 spre folosul Administrației Americane a Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a concluzionat că MSG poate fi consumat în siguranță la cantități obișnuite. Sursa: Wikipedia.